2009. március 27., péntek

Családállítás

Hellinger, és a családfelállítás, ahogy én megismertem…
Kicsoda Bert Hellinger?
Szerzetesként évtizedeket töltött Afrikában, aztán kilépett a rendből, és életét attól fogva annak szenteli, hogy minél több ember életében megvalósulhasson a saját lelke szerinti Rend és Béke.A segítséget kérő szereplőket állít be egy körön belül, akik családja minden tagját és sajátmagát jeleníti meg, úgy ahogy azt abban a pillanatban érzi. Hellinger azután tapasztalatait és világszemléletét, megkülönböztetés nélküli szeretetét tudja eszközként használni, hogy mindenki számára kiderüljön, AMI VAN. A legutóbbi időben már szavakra is alig van szükség: a megszemélyesítő szereplők mozgása, a testbeszéde és mimikája elég, hogy a kimondatlan titkok, összefonódások, rejtett szeretetkötelékek nyilvánvalóvá váljanak. Az, aki eddig nem értette mi miért történik vele, mélyen átérzi a családjához tartozás nemzedékeken átívelő áldásos erejét.

Honnan jön a szereplőkbe a tudás, hogy mi történt egy idegen családban?

A 'mindentudó hely' - manapság úgy emlegetik, a 'morfogenetikus mező' - tesz képessé mindenkit, aki a folyamatban részt vesz, hogy megjelenítse azt a személyt, akinek a helyén áll. Minden jelenlevő számára katartikus élményt jelent a részvétel, sokszor a kiválasztott megjelenítők saját megoldandó helyzeteikre csupán a részvétellel is megoldást találnak, anélkül, hogy a saját családképüket felállítanák.

Mi történik egy családfelállításkor?

Az, aki megoldást keres a problémájára, egy-két mondatban megismerteti azt. Eldöntik, hogy a felnőttkori, vagy a gyermekkori családját állítják-e fel. Minden családtagja és saját maga helyett is választ egy megszemélyesítőt, valakit a körből, és gyengéden beállítja a kör közepén valahova, aztán a körön kívülről figyeli ami történik.
Rövid idő alatt a résztvevők megérzik, hogy a többiekhez milyen érzések fűzik őket.
Lassú mozgás támad,
néha hiányérzet jelenik meg,
máskor erős indulatok válnak apró rezdülésekből tapasztalhatóvá,
amikor megjelenik a családban az, aki hiányzott,
amikor kiderül, ami titok volt,
a család tagjai harmónikus alakzatba RENDeződnek
addig, míg mindenki jól nem érzi magát a helyén.
Ilyenkor jön visssza a családfelállítást kérő a megszemélyesítőjének a helyébe, s végül rituális-archaikus mondatok kimondásával áll vissza a család békéje és harmóniája.


"A párkapcsolat bizonyos vonatkozásban a legnagyobb dolog, másrészt a legnehezebb. Hála Istennek, legtöbbször csak később derül ki, mennyire nehéz... :)
Ám ha őszinték vagyunk, egyáltalán nem is olyan nehéz... ugye? Vannak szabályok, amelyek segítenek, hogy egy párkapcsolat jól működjön..." -mondja ebben a rövid videóban Bert Hellinger.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése