2009. december 10., csütörtök

Népesedési kerekasztal 2009.09.28

Karrier és/vagy család címmel előadást tartott Dr. Kopp Mária, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének vezetője, a mozgalom elindítója. Később a meghívott vendégek: Lackfi János, költő, Molnár Tamás, vízilabdázó, Nagy-Kálózy Eszter, színművésznő, Nagy Tímea, olimpiai bajnok párbajtőröző, és Korbuly Krisztián, az Arkon Zrt. vezérigazgatója folytatták kötetlenül a beszélgetés az alábbi témáról.
A megközelítésekben kulcskérdés a „gyermekhez való jog”.
Mivel a ma születő gyermekek a jövő zálogai, más szavakkal „közjószágok” (Andorka Rudolf), hiszen ők jövőbeli munkavállalók, jövőbeli hozzájárulásuk a nemzeti jóléthez mind gyermekeseknek, mind a gyermekteleneknek jövőbeli előnyökkel jár, ezért legitim kormányzati és társadalmi cél annak elősegítése, hogy a kívánt, tervezett gyermekek megszülessenek. Meg kell keresni és meg kell szüntetni azokat az akadályokat, amelyek ezt a szándékok megvalósításának útjában állnak.

Ebben kulcsfontosságú:
§ a család ÉS hivatás összeegyeztethetősége (meg kell szüntetni magasabb végzettségű nőkkel szembeni negatív diszkriminációt, hogy ne veszítsék el a hivatásukba fektetett erőfeszítéseiket sem, miközben megszületnek a tervezett gyermekeik )
§ a gyermekesek anyagi terheinek enyhítése

A beszélgetés során elsősorban az első kérdéskört járjuk körül, meghívott vendégeinket erről a témáról faggatjuk.

I. A család ÉS hivatás összeegyeztethetősége megteremtésében a társadalom különböző szereplői vehetnek részt:

§ hangsúlyozni kell munkaadók szerepét, a (kis)gyermekesekkel szembeni negatív előítéletek megváltoztatásában
§ a munkavállalói oldal szereplőinek ki kell alakítani egy olyan stratégiát, amely fokozottan veszi figyelembe a fenti problémát,
§ a kormányzatnak nagyobb részt kell vállalnia a munka és család összeegyeztetésének elősegítésében, a valós részmunkaidős foglalkoztatás megteremtésében, a gyermeket vállaló fiatalok lakáshoz jutásának támogatásában, a több generációs családok közeli lakhatásának elősegítésében
§ a férfiaknak a családi feladatok ellátásában,
§ a témával foglalkozó kutatásoknak tájékoztatni kell a résztvevőket a dilemmákról, eredményekről, megoldási javaslatokról

II. Mit lehet tenni a kényszer szingli lét ellen?
Fiatalok társkeresésének és társtalálásának segítése, ma Magyarországon családot és gyereket szeretne a túlnyomó többség. Egyszerre kell világossá tenni, hogy mind a túlidealizálás, mind pedig a negligálás akadályozza, hogy tartós párkapcsolatok alakuljanak ki.

III. Az otthoni gyermekgondozás legyen elismert társadalmi tevékenység!
Ez a munkanélküliség csökkentésében is fontos lehet nagyszülők, otthoni gyermekgondozók szerepének elismerése.

IV. A keresztszülőség fontosságának újraélesztése
A modern társadalmakban járványszerű jelenség a kényszerű gyermektelenség, a reprodukciós zavarok, kérdés, hogy hogyan segíthetik a gyermekes családokat azok, akiknek nincsenek saját gyermekeik.

V. A közbeszéd tudatos megváltoztatása
Ez elsősorban a politikumot, közszereplőket, orvostársadalmat stb. érintené, pl. "terhes" helyett "várandós". A média felelősségének kérdése.

VI. A kitolódott házasodási-gyermekvállalási életkor
Hogyan lehetne lejjebb hozni, de legalább a 30-as évek alá? Felsőfokú tanulmányokat folytató fiatalok gyermekvállalásának támogatása.

VII. A nők "szabdaltabb" életciklusai
Hogyan lehetne jobban segíteni a ki-belépési pontokon?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése